Εξοχική κατοικία στη Σκόπελο

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Vasilia’s Project ανέλαβε την εσωτερική διακόσμηση, μιας νεόδμητης εξοχικής ενοικιαζόμενης κατοικίας, μέσα στη χώρα Σκοπέλου, προκειμένου να συνδυάσει την αγάπη για το παρελθόν και την παράδοση με τις σύγχρονες ανέσεις, την κομψότητα, την οικειότητα και την χαλάρωση των επισκεπτών, κατά την διάρκεια των διακοπών τους. Πρόκειται για διώροφη κατοικία σε προνομιακή θέση, με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα.

Η κατοικία στο ισόγειο αποτελείται από χώρο εισόδου με ντουλάπα, δύο υπνοδωμάτια και δύο λουτρά. Στον πρώτο όροφο διαμορφώνεται ενιαίος χώρος καθιστικού με κουζίνα και ένα χώρο υγιεινής. “Γήινες υπόλευκες και γκρι αποχρώσεις δεσπόζουν σε όλους τους χώρους”. Στη δεύτερη στάθμη της κατοικίας, αναπτύσσεται το καθιστικό με φυσικά πρωτογεννή υλικά, όπως η πέτρα, ενώ στοιχεία από φυσικό και τεχνητό μπαμπού ορίζουν το χώρο. Ο σχεδιασμός της κουζίνας σε συνέχεια του καθιστικού, διαμορφώνεται σε διάταξη (Γ). Ο φυσικός και τεχνητός φωτισμός δεσπόζει μέσα στο χώρο. Το λουτρό, στην ίδια στάθμη, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με πατητή τσιμεντοκονία σε γκρι απόχρωση με κτιστό έπιπλο νιπτήρα.

Βασικό στοιχείο του σχεδιασµού είναι το παιχνίδι µε το φως, γεγονός που επιτυγχάνεται µε τη χρήση ποικίλων φωτιστικών συνδυασμένα με σχοινί τριχιά και μπαμπού. “Στην ισόγεια στάθμη, διαμορφώνονται δύο υπνοδωμάτια και λουτρό. Χαρακτηριστικό στοιχείο, στο ένα υπνοδωμάτιο, είναι το κεφαλάρι του κρεβατιού από καλαμωτή”.

Στην ιδία λογική κινείται και η όψη της ντουλάπας που κατασκευάστηκε στην είσοδο, καθώς προτιμήθηκε, για την εξωτερική της επένδυση, η χρήση πετάσματος καλαμωτής. Ειδικά κατασκευασμένα έπιπλα και στοχεία εξοπλισμού ενσωματώνουν έξυπνες συσκευές και τεχνολογίες για τον επισκέπτη. Ιδιαίτερη κατασκευή αποτελεί και το μπάνιο στο ισογείου, με την καμπυλωτή χτιστή ντουζιέρα, διαστρωμένη με πατητή τσιμεντοκονία. Οι δρύινες ακανόνιστες επιφάνειες φυσικού ξύλου στους πάγκους νιπτήρων και των υπολοίπων χώρων υγιεινής, δημιουργούν περιβάλλον χαλάρωσης και ηρεμίας στους ενοίκους.